
İbadette acele ettirip kusur etmesini veya daha faziletli olanı terk etmesini isterler.Mesala,"Namazı tez kıl, sonra Kur'an-ı Kerim oku, amelin çok olsun derler.Kamil müminler ;"Kusursuz az amel, kusurlu çok amelden hayırlıdır" deyip reddederler.
Riya için "İnsanlar içinde dürüst ibadet eyle, seni görsünler." derler.Kamil müminler "Bizler ibadeti Allahü Teala'ya yaklaşmak ve onun rızası için ederiz, onun görüp bildiği bize yeter.Zira fayda ve zarar veren ancak odur." deyip reddederler.
Yaptıklarının işitilmesi güzel göstermek için "Gizlice amel et, Rabbin onu insanlara bildirir de insanlar arasında seni şerefli ve aziz eder." derler.Kamil müminler; "Ben ihlas ile amel eyleyeyim de Allahü Teala gizler veya açıklar yahut aziz veya zelil eder, ben razıyım" deyip def ederler.
Kendini büyük gösterip beğendirmek için;"Ne kamil kişisin, insanların bilmediği bilip ihlas ile amel edersin" derler.Kamil müminler;"Bu muvaffakiyet Rabb'imin lütfu ve ihsanı iledir" deyip def ederler.
Dalalete düşürmek için "Eğer Allahü Teala seni cennetlik yarattı ise amel etmemem zarar etmez.Ve eğer cehennemlik yarattı ise sana amel fayda vermez." derler.Kamiller ve amiller; "Biz kuluz, kulların Rablerinin emrine uymaları elbette lazımdır ve her halde amelin faydası olduğunda şek yoktur.Herkes ahirete iman ile itaat üzere gitmek ile mükelleftir." diye reddederler.
Dipnotlar
- Muvaffakiyet: Osmalıca bir sözcüktür.Bir işte Allah'ın yardımı ile başarıya ulaşmak, başarıdır.
- Dalaletet: Dini anlamda düşünülecek olursa; yolda çıkmak, yolunu şaşırma veya sapkınlık manalarına gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder