Pages

Search This Blog

23 Şubat 2011 Çarşamba

Şeytanın Yedi Büyük Hilesi

İbadeti geciktirmeğe çalışıp "Gençliği zevk ve safa içinde geçir, sonra nasuh tövbe edip ibadet et." diye yoldan çıkartırlar.Akıllı insanlar, Allah'ın yardımı ile "Her gün ve her vakit için başka amel vardır.Gelecekte olan amel şimdikinin yerini tutmaz.Her vakit ganimet bilmeyenler helak olur.Zira ecel vakti belli değildir."deyip hilesini def eder.

İbadetten alı koymaya çalışıp, "Allah senin ibadetine muhtaç değildir." deyip vesvese verir.Kamil mü'minler der ki "Allah muhtaç değildir.Lakin bizler ona muhtacız.Zira ahirette herkes dünyadaki kazancına göre mükafat bulur yahut ceza olunur.Bizler onun emrine uyarak, rızasını arar ve ona yaklaşmak için ibadet ederiz." derler.

İbadette acele ettirip kusur etmesini veya daha faziletli olanı terk etmesini isterler.Mesala,"Namazı tez kıl, sonra Kur'an-ı Kerim oku, amelin çok olsun derler.Kamil müminler ;"Kusursuz az amel, kusurlu çok amelden hayırlıdır" deyip reddederler.

Riya için "İnsanlar içinde dürüst ibadet eyle, seni görsünler." derler.Kamil müminler "Bizler ibadeti Allahü Teala'ya yaklaşmak ve onun rızası için ederiz, onun görüp bildiği bize yeter.Zira fayda ve zarar veren ancak odur." deyip reddederler.

Yaptıklarının işitilmesi güzel göstermek için "Gizlice amel et, Rabbin onu insanlara bildirir de insanlar arasında seni şerefli ve aziz eder." derler.Kamil müminler; "Ben ihlas ile amel eyleyeyim de Allahü Teala gizler veya açıklar yahut aziz veya zelil eder, ben razıyım" deyip def ederler.

Kendini büyük gösterip beğendirmek için;"Ne kamil kişisin, insanların bilmediği bilip ihlas ile amel edersin" derler.Kamil müminler;"Bu muvaffakiyet Rabb'imin lütfu ve ihsanı iledir" deyip def ederler.

Dalalete düşürmek için "Eğer Allahü Teala seni cennetlik yarattı ise amel etmemem zarar etmez.Ve eğer cehennemlik yarattı ise sana amel fayda vermez." derler.Kamiller ve amiller; "Biz kuluz, kulların Rablerinin emrine uymaları elbette lazımdır ve her halde amelin faydası olduğunda şek yoktur.Herkes ahirete iman ile itaat üzere gitmek ile mükelleftir." diye reddederler.

Dipnotlar

  • Muvaffakiyet: Osmalıca bir sözcüktür.Bir işte Allah'ın yardımı ile başarıya ulaşmak, başarıdır.
  • Dalaletet: Dini anlamda düşünülecek olursa; yolda çıkmak, yolunu şaşırma veya sapkınlık manalarına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >