Pages

Search This Blog

23 Şubat 2011 Çarşamba

Bayram günü ne yapılır?

Bayram bir sevinç ve ferah günü demektir.Resulullah Efendimiz (s.a.v) Medine-i Münevvere'yi reşrif edince ahalisinin senede iki bayram günleri olduğunu görüp "Allahü Teala size o iki bayram gününe bedel onlardan daha hayırlı iki bayram günü ihsan buyurmuştur."diye müjdelenmiştir.

Bayram günleri erken kalkmak, gusül abdesti almak, misvaklanmak, güzel kokular sürünmek, giyilmesi mübah elbiselerin -herkes halince- en güzelini giymek, Allah'ın nimetlerine şükür için ferah ve sürur göstermek, karşılaştığı din kardeşlerine güleryüzlü bulunmak, mümkün olduğunca fazla sadaka vermek ve bayram geceleri ibadetle , zikirle ihya etmek müstehabdır.

Namaza vakarlı bir şekilde gider.'Allahü ekber Allahü ekber La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber velillahi'lhamd' diyerek tekbir okur.Bayram namazına kadar tekbir, salat ve selam ile meşgul olunur.

Ramazan Bayramında namaza çıkmadan evvel tatlı bir şey yemek sünnettir. Nitekim Peygamberimiz Aleyhisselamın birkaç hurma yemek adetleri idi ve adedini tek yani üç, beş, yedi ve dokuz yaparlardı.

Kurban Bayramının namazından evvel bir şey yemeyip namazdan sonra kurban etinden yemek müstehabdır.Zira Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v) Kurban Bayramı namazından dönene değin bir şey yemeyip döndükten sonra kurbanın etinden yemişlerdir.Namaza yürüyerek gitmek ve başka yoldan dönmek müstehabdır.

Bayram günlerinde Müslümanların birbirni tebrik etmesi, musafaha yapmaları ve birbirlerine "Gaferallahü lena ve leküm"(Allah bizi de sizi de mağfiretine nail buyursun.) veya "Tekabbelallahü anna ve anküm" (Allah sizden ve bizden kabul buyursun) gibi dua etmeleri mendubdur.


Dipnotlar:

Musafaha: İki kişinin el sıkışması veya tolaşması manası gelir.

Müstehab:Osmanlıca bir sözcüktür.Yapılması durumunda sevap olan demektir.Nafile,mendub, fazilet, tatavvu ve edep manalarıda verilir.

Mendub: İslami bir terim olup, yapılmasında sevap yapılmaması durumunda günah olmayan amel demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >