Pages

Search This Blog

12 Şubat 2011 Cumartesi

Eyfel Kulesini Tasarımı ve Yapımı

     Eyfel Kulesi, Fransa'nın Paris şehrinde bulunan , 300 metre yüksekliği sahip olan, demir ve çelikten 1887 ile 1889 yılında  yapılan ve dünyada Fransa'nın sembolü haline gelen demir ve çelik yığını. Yığın diyorum çünkü gerçekten üst üste oturtulmuş    metal yığınından ibaret.Benim  görüşümü destekleyenler de Eyfel Kulesinin ilk yapıldığı yılların zamanında da halk ve sanatçılar.İlk yapıldığında bir utanç toplusu olarak görünmüş Eyfel Kulesi daha sonra ise kuleye yapılan ziyaretler sayesinde kulenin yapım maliyetlerinin 3/4 karşılanmıştı.Buran anlaşıldı ki Eyfel Kulesi kazançlı  bir mimari esere ve turizm kaynağına dönüştü.Şimdi ise turizm denilince en önlerde yerini alan cazibe bir yerine geldi.
    Bu kulenin asıl mimarı ise Stephen Sauvestre'dir.Stephen Sauvestre ve arkadaşı Emile Nouguier ilk tasarımları yapmasından sonra yapımı başlamıştır.Eyfel Kulesi'nin yapı 3000 çalışan ile 26 sürdü.Yapımı sırasında ise hiç bir çalışanın ölmemesi o günün şartlarına göre inanılmazdı.
    Şimdi gelelim bu 300 metre yüksekliğindeki dev demir yığının nasıl ayakta kaldığına. Görünüşte sağlam bir şekilde olduğu düşünebilirsiniz.Fakat normal fizik kanunları bu yükseklikte ve yapımında 18.038 demir parçanın kullanılan , 2,5 milyon bağlantı ile birbirine perçinlenen bu dev yapının ayakta kalması normal şartlar altında zor.Ama zaten bu mimar eseri aslında normal değil.Normal olmayan durum ise kulenin mimarisi teknik yapısı.Aslında mimarı  Stephen Sauvestre tanımaktayız.Aslında sadece taklitten ileri gitmediğini anlayacaksınız.Görünüşüne, boyasına veya rengini bir şey söyleyemem ama bu dev yapıyı ayakta tutan sır ise taklit. Bu taklit edilen şey ise Yaratıcı'nın insanların en sağlam yapısı olan uyluk kemiğinden başkası değildir.Size bu konu biraz daha açayım.
  Uyluk kemiği, insanın bel ve kaval kemiği arasında bulunan, vücudumuz en uzun ve en sağlam kemiğidir.Uyluk kemiği insan vücudunun ağırlığı  en çok taşıyan kemiktir.Hem fiziksel açıdan uzun olan bu kemik uzun olması nedeni ile daha kırılgandır.Fakat Allah öyle bir yapıya bürümüş ki bu kemiği insan ağırlığının en çok taşıyan kemiği oluyor.İşim esrarı mikroskopik ortamda anlaşılıyor.Yapısı Eyfel Kulesi gibi girişli sahip olduğu anlaşılmış.Bu yapıdan dolayı sağlam olduğu anlaşılınca bir araştırmacı ve onu arkadaşı bir mimar bu müthiş durumu Eyfel Kulesini yaparak taçlandırmışlar.  
   İnsanın ağırlığını taşıyan bu uzun kemik ise Allah'ın biz kullar üzerinde nasıl mucizeler bahşettiğini görebiliriz.Görüyoruz Yüce Mevla'mız bizi yaratmakla kalmamış, bize verdiği bu dünyayı şekillendirmemizde gerek insan vücudun da gerekse diğer canlılarda bize örnekler sergilemiştir.Bize sadece araştırmak, keşfetmek , okumak kalıyor...


Kaynaklar:


  1. Wikipedia.org
  2. Saglik.im


Yazı Etiketleri:
eyfel kulesi yapımı, eyfel kulesi ne zaman yapıldı , eyfel kulesi hikayesi , eyfel kulesi nasıl inşa edildi ,eyfel kulesi yüksekliği ,eyfel kulesi neyden yapılmıştır, eyfel kulesini kim yaptı, eyfel kulesi nerede , eyfel kulesi mimarı kim, eyfel kulesi kaç yılında yapıldı, eyfel kulesi yapılış tarihi , eyfel kulesi neye bakarak yapıldı, eyfel kulesi yapım yılı, eyfel kulesi yapım tarihi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >