Pages

Search This Blog

18 Şubat 2011 Cuma

Hz.Adem Yaradılışı

       Hz.Adem İbrahimi Dinlerine göre Allah tarafından yaratılmış ve dünyaya gönderilmiş ilk insandır.İbrahimi dinleri aralarında Hz Adem ile farklı hikayeler ve farklı yorumlar bulunsa da temelde aynı bilgiler yatmaktadır.Adem s.a bugünkü Hindistan'da Seylan Adasına indirilmiştir. Havva Validemiz de Cidde'ye indirilmiştir.Evrenin ilk insanlarıdırlar.

Musevilik Dininde Hz.Adem

    Musevilik Dini inancına göre Hz. Adem s.a yaratılışın altıncı gününden topraktan yaratılmıştır.Tevratın 1.babında erkek ve dişi olarak yaratıldığından bahsedilmekteyken, 2. babında ise kadının erkeğin omurga kemiğinden yaratıldığı bahsedilmiştir.İşte bu birinci bölümdeki kadının ismi Litith iken ikinci bölümde bahsedilen Havva Validemizdir.

Hristiyanlık Dininde Hz.Adem

    Hz.Adem'in yaratılışı ile ilgili Tevrat'ın Yaradılış bölüm de bahsedilmektedir.Hz.Adem'in cennette işlemiş olduğu o ilk günah hristiyanlar için büyük bir öneme sahiptir.Hz.Adem'in bu günahı hristiyan dinine göre bütün insanlara geçmiştir.Hz.İsa'yı da bu günahı temizlenmesi için gönderildiğine inanırlar.

İslamiyet İnancında Hz.Adem

    İslamiyet inancında Hz.Adem ilk insan olarak kabul edilir.Bununla birlikte ilk de peygamberdir.İslamiyetimizin Kitabı Kur'an da Hz.Adem ile ilgili yedi yerde bahsedilmektedir.Hz.Adem camurdan yaratılmıştır.Hz.Adem'e Allah tarafından bir çok cismin ismi öğretilmiş ve Hz.Adem bunu diğer varlıklara öğretmiştir.
   Allah meleklerinin Hz.Adem'e secde etmesini emretmiştir ve bütün melekler secde ederken şeytan kibirinden dolayı ona secde etmemiştir.Bu itaatsizliği ve kibiri nedeniyle cennetten kavulmuştur.Kur'an bu durum Kehf Suresi 50. ayetinde geçmektedir.

Kıssanın devâmında Âdem'e ,kendi nefsinden, bir eş olarak -ilk kadın olan- Havva'nın yaratıldığı belirtilir. Daha sonra Âdem ve Havva'nın Cennet'te kendilerine yasaklanmış bir ağaçtan İblis'in onlara yalan söyleyip kandırması üzerine meyve yerler. Ehl-i Kitap kaynaklarında o meyvenin elma olduğu söylenir. Allah'ın yasağını unutarak yemişlerdir. Allah onları böyle hallerden korumaktadır.


Bu kıssa, Kur'an'da detaylı bir biçimde geçmektedir. İslam kültüründe önemli bir yer kaplayan kıssa, daha sonra çeşitli kültürel ve dîni akımlardan etkilenmiş, özellikle sûfîliğin de etkisiyle Kur'an'dakinden görünüş itibariyle bir miktar farklı şekilde yorumlanmıştır. Müslümanlara, Cennet'ten çıkış kıssasına inanmak -Kur'an'da geçtiğinden ötürü- farzdır.



Kaynak: wikipedi.org

şeytan cennetten neden kavuldu, ilk insan kimdir, diğer dinlere göre hz adem, hz adem nereye indirilmiştir, hz havva validemiz nereye indirilmiştir, tevratta hz adem, yasak ağaç, kehf suresi 50. ayet nedir, hz ademin cennetten çıkması, wikipedi hz adem hayatı,incelemler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >