Pages

Search This Blog

20 Mayıs 2011 Cuma

Kadınlar 'cuma'ya alışıyor!


Hacı Bayram Camii: Kadınlara cuma namazında yer ayıran camiler sadece İstanbul'da değil. Geçtiğimiz aylarda restorasyonu biten Ankara Ulus'taki Hacı Bayram Camii'nde de hanımlar cuma kılabiliyor. Caminin çevresinde yapılan düzenleme ve camiye adını veren Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin türbesinin de caminin hemen yanında bulunması, Ankara'da hanımların cuma namazına olan ilgisini artırmış.
***
Hırka-i Şerif'e cuma günü servislerle kadın cemaat geliyor

Eyüp Camii: Cuma namazlarında kadınların en kalabalık olduğu cami burası. Hatta en çok bilinen ve ilklerden de diyebiliriz... Çünkü Eyüpsultan Camii 33 yıldır "Cuma namazı nasıl kılınır?" diye merak eden hanımların adresi. 5 yıl önce de bu imkânlar genişletilmiş ve kadınlara ayrılan yerler çoğaltılmış. Şimdi hem caminin içinde hem de avluda kadınların için bir alan mevcut. Erkeklerse bu duruma çoktan alışmış ve hiçbir zaman "Bu kadınların ne işi var cuma namazında!" demiyorlar.

Sinan Paşa Camii: Beşiktaş'taki Sinan Paşa Camii hanımların cuma namazı kılabilecekleri başka bir adres. İmamı Abdullah Koca sayesinde erişmiş hanımlar bu camide namaz kılabilme şerefine. İlgi artınca Abdullah hoca, onlar için ayrılan alanı genişletmiş. Cuma namazında, Sinan Paşa'yı tercih edenler genelde değişiyor. Bu yüzden, ilk başlarda erkekler kadınlara "Camiye girmeyin bugün cuma" diye hatırlatma dahi yapıyorlarmış. Fakat şimdi hanım cemaatten erkeklere yer kalmıyor!
Hırka-i Şerif Camii: Hırka-i Şerif Camii'nde hanımlar, 4 yıldır cuma namazı kılabiliyor. 25-30 kişiyi bulan hanım cemaati daha çok mahalleden kişiler oluşturuyor. Uzaktan gelenler de yok değil. Cami imamı Mustafa Uyar'ın dediğine göre İstanbul'un çeşitli semtlerinden hanımlar servislerle geliyormuş. Fakat Bahattin amca, diğer semtlerden kadınların buraya cumaya gelmesine olumlu bakmıyor. "Cami kalabalıklaşırsa bizim hanımlara yer kalmaz diye korkuyorum." diyor.
Emirgan Camii: Emirgan Camii'nin bu anlamdaki kaderi 1. Abdülhamit devrinde belirlenmiş. Sultan Abdülhamit, camiyi yaptırırken kadınların namaz kılabileceği yeri ayırmış. 3 yıl önce caminin restorasyonunun bitmesiyle kadınlar cuma namazı kılmaya yeniden başlamış. İmam Şemsettin Ergin, "Müdavimler daha çok sosyeteden" diyor. Emirgan yerlisi hanımların da cuma namazına ilgisi çok.
Valide-i Cedid Cami: Üsküdar merkezde, hanımlar için cuma namazı başlatan ilk cami ise Valide-i Cedid. İmamı Kerim Öztürk, "İnsanlar çarşıya eşiyle alışverişe inince, hele bir de cuma vaktiyse hanımlarını dışarıda bekletmek istemiyor. 'Onlar da cuma kılsın' diye düşünüyor. Biz de onların bu talebini dikkate aldık." diyor. Caminin çaprazında bir eşarp mağazası işleten Zehra Soydan uygulamadan memnun. Her cuma namazında dükkânını kapattığını ve erkekler gibi cumanın bereketinden feyizlenme fırsatı bulduğunu anlatıyor.
Mihrimah Sultan Camii: Cuma namazı için hanımları unutmayan bir başka cami Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camii. 250 kişilik bir bölmeyi onlar için bırakmışlar.Müezzin Mahmut Kurşun, "Hanım cemaatimiz çok." diyor. Fakat erkekler, duruma alışmakta biraz zorlanmış. Örneğin Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Emre Dinçer, "Birinci sınıfta buraya cuma namazı kılmak için geldiğimde hanımları görünce çok garipsedim. Hatta kendi kendime, 'galiba ben günleri karıştırdım' bile dedim. Ama şimdi sınıftaki bayan arkadaşları cuma kılmaları için teşvik ediyorum." diyor.

Kaynak: zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >