Pages

Search This Blog

19 Ocak 2011 Çarşamba

Rabbimizi Neden Göre miyoruz?

     Görme kavrama meselesidir.İnsan belirli bir frekans ile duyabilir, belirli bir ışık dahilinde ve belirli bir görüş alanı içerisinde görür.İşte bu yaradılış diğer organlarımızda da bilirli olarak devam etmektedir.
Öncelikle “neyi görebiliyoruz, neyi işitebiliryororuz, veya neleri algılayabiliyoruz” bu sorulara cevap bulmak gerekiyor.İnsanın dişlerinde veya vucudun herhangi bir yerinde bulunan milyonlarda mikrobu görebiliyor mu?Halbuki onlarıda var eden Rabb’imizdi.

Başka bir örnekle açıklamaya çalışalım konuyu.İşte dünya durmadan büyük bir hızla dönüyor.Çıkardığı ses insanın kulaklarını delerde geçer.Fakat bu acizane durumuzu onlarıda yaratan Rabb’imiz tarafından giderilmiş.Belirli bir frekans dahilinde duyabiliyoruz.Bunu mikro olarakta düşünün.Bir karınca gidiyor ayaklarımızın altından.Yürümesinin bir ses çıkardığını biliyoruz fakat onu duyamayacağımız kadar düşük bir ses çıkardığı biliyoruz.


Aslında gördüğümüz her şey onun eseri.Görmek için kulladığımız gözünde mimarisi O’dur.İnsan dünyada bir doğaüstü güzellikleri görünce şaşırmakta.Oysa milyonda beşini görmekte olduğundan haberdar mıdır?Nerede kaldı diğer görmediklerimiz.Ama onları atlayıp direk olarak onları var edeni görmek istemek.Ah, sefil düşünce!..


Netice olarak diye biliriz ki : Allah (c.c) görülmez.Hicabı, nurdur O’nun.Siz, görseniz görseniz ancak nu görürsünüz. Mesala nefs-i emare sırrını aşmağa çalıştığınız zaman, kızıl bir nur görürsünüz; nefs-i levvameye geldiğiniz zaman mavi; nefs-i mutmainneye geldiğiniz zaman da yeşil bir nur görürsünüz.Sonrada bir seviyeye geldiniz zaman orada gördüğünüz nurun rengi ise tayin ve tespit edemezsiniz.Bunlar, ehlulllahın müşahedesidir ve ancak vicdanı tecrübelerle inkişaf eder.


Dipnotlar:


  • Nefs-i levvame: İşlediği hata ve günahlardan dolayı vicdan azabı duyan, kendini kınayan nefis.


  • Nefs-i mutmaine:Mahiyetindeki kötü duygu ve düşüncelerden temizlenmiş; güzel ahlak ile tam donanmış olarak Cenab-ı Hakk’ın yakınlığına ermiş, manevi huzur ve istikrar kazanmış nefis.


Kaynaklar:
  • Asrın Getirdiği Tereddütler 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >